ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Predavanja: Građa i biološke funkcije proteina: strukturna i kemijska svojstva aminokiselina, strukturne razine i konformacija proteina, denaturacija proteina. Metode razdvajanja i analize proteina. Enzimi: građa i katalitičko djelovanje enzima, kinetika enzimskih reakcija, utjecaj temperature i pH, mehanizmi inhibicije enzimskih reakcija, alosterički enzimi, mehanizmi djelovanja i specifičnost proteolitičkih enzima. Nukleinske kiseline: struktura i biološka uloga DNA i RNA, replikacija DNA, sinteza RNA. Sinteza proteina: aktivacija aminokiselina, struktura i uloga tRNA, građa ribosoma i proces translacije. Postsintetske modifikacije proteina. Lipidi. Ugljikohidrati.
Seminari: Rješavanje problema iz područja enzimske katalize i kinetike, metoda razdvajanja i analize proteina, sinteze proteina.
Vježbe: Određivanje koncentracije proteina metodom po Lowry-u. Enzimska kinetika (ovisnost brzine reakcije o temperaturi i pH, određivanje kinetičkih konstanti Km i Vmax, reverzibilna inhibicija). Razdvajanje proteina gel filtracijom i SDS-elektroforezom na poliakrilamidnom gelu.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno savladanog modula, studenti će moći:
PREDUVJETi ZA UPIS:
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 20 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 10 |
T | Terenske vježbe |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
red. broj | Naziv |
1. |
|
red. broj | Naziv |
1. | R. Teparić, Biokemija 1 - interna skripta |
2. | J.M. Berg, J.L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemistry (fifth edition), W.H. Freeman and Co., New York, 2002. |
3. | D.L. Nelson, M.M. Cox, Lehninger Principles of Biochemistry (third edition), Worth Publisher, New York, 2000. |
4. | M. Osgood, K. Ocorr, The Absolute, Ultimate Guide to Lehninger Principles of Biochemistry (third edition) , Worth Publisher, New York, 2000. |