Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Osnovni principi ekološke poljoprivrede i pravila prerade u ekološkoj proizvodnji hrane.
- Međunarodna i nacionalna zakonska regulativa o ekološkoj hrani.
- Postupci certificiranja procesa proizvodnje i prerade ekološke hrane.
- Ekološka proizvodnja i prerada žitarica do pekarskih proizvoda, tjestenine, žitarica za doručak, keksa i kolača.
- Principi ekološke proizvodnje grožđa i vina.
- Osnovni uvjeti uzgoja ekološkog voća i povrća, te njihove prerade.
- Ekološka proizvodnja mliječnih proizvoda.
- Kvaliteta, prehrambena vrijednost i sigurnost hrane iz ekološke proizvodnje i njezin utjecaj na okoliš.
- Održivost prehrambenog lanca.
- Terenske vježbe eko-imanje (Zrno, Habijanec)
- Seminari.
ISHODI UČENJA
- izdvojiti ključne propise u ekološkoj proizvodnji hrane
- usporediti svojstva sirovina u ekološkoj i konvencionalnoj preradi žitarica, mlijeka, voća i povrća,
- vrjednovati kakvoću ekoloških proizvoda iz žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, vina i drugih proizvoda iz voća i povrća
- izraditi deklaraciju proizvoda sukladno važećim propisima.
Nastava
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
20
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
|
S
|
Seminar
|
6
|
T
|
Terenske vježbe
|
9
|
Obavijesti [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Nastavni materijali [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Literatura
Literatura:
- 1. S. Wright, D. McCrea (2000) Handbook of Organic Food Processing and Production, 2nd Edition (S.Wright, D. McCrea, Eds), CRC Press, New York.
- 2. J. Cooper, U. Niggli, C. Leifert (2007) Handbook of Organic Food safety and Quality. CRC Press, Woodhead Publishing, Cambridge, England.
Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:
1. Zakoni i pravilnici iz područja ekološke proizvodnje hrane u RH i EU
http://www.nn.hr
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-organic_en