Telefon: | + 385 1 4605 002 |
Telefaks: | + 385 1 4836 083 |
Email: | kata.galic@pbf.unizg.hr |
Katedra za pakiranje hrane osnovana je 2008. godine unutar Zavoda za kemiju i biokemiju. Katedra već 2009. prerasta u Laboratorij za pakiranje hrane kao podjedinica unutar Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo PBF-a.
Znanstveno-nastavno, znanstveno, stručno i ostalo osoblje zaposleno u Laboratoriju od osnutka do danas:
Ime | Zvanje | Od - do |
dr. sc. Kata Galić | Redovita profesorica u trajnom zvanju | 2008. |
dr. sc. Mia Kurek | Izvanredna profesorica | 2008. |
dr. sc. Mario Ščetar | Izvanredni profesor | 2009. |
dr. sc. Domagoj Gabrić | Asistent suradnik na projektu | 2021. - 2023. |
Sveučilišni udžbenici
1. Galić K., Kurek M., Ščetar M., Gabrić D. (2022) Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane, ISBN: 978-953-6893-19-5. https://repozitorij.pbf.unizg.hr/islandora/object/pbf%3A4291
2. Vujković I., Galić K., Vereš M. (2007) Ambalaža za pakiranje namirnica, izdavač: Tectus, Zagreb. Isbn 978-953-97026-9-2.
3. Galić K., Ciković N. i Berković K. (2000) Analiza ambalažnog materijala, izdavač: Hinus, Zagreb. ISBN 953-97716-4-1.
Monografije
Znanstveno-istraživački rad
Znanstveno-istraživački rad u laboratoriju obuhvaća slijedeće teme: Karakterizacija polimernih ambalažnih materijala: Određivanje barijernih karakteristika ambalažnih materijala na plinove (fleksibilni polimerni monofilmovi i laminati) i vodenu paru (različiti ambalažni materijali). Utjecaj vanjskih faktora (temperatura, vlaga, mehanički stres, starenje, netermičke metode, itd.) na promjenu barijernih svojstava polimerne ambalaže. Interakcija hrana/ambalaža. Odabir i utjecaj ambalažnog materijala na trajnost upakirane hrane. Razvoj i karakterizacija novih materijala za pakiranje hrane (biomaterijali, jestivi filmovi, nanomaterijali).
Projekti
U Laboratoriju za pakiranje hrane provedeni su ili se provode znanstveno-istraživački, nastavni i stručni projekti
1) LPH djelatnici voditelji projektata
BR. | Naziv projekta | Project title | Trajanje / Duration |
Financiranje/ Funding |
1 | 0058004: Metalni susceptori pri pripremi hrane u mikrovalnoj pećnici. Voditelj: Kata Galić od veljače 2006.) | Metallic susceptors in microwavable food packaging | 01.06.2003. – 17.11.2006. | Ministarstvo znanosti i obrazovanja, MZOS |
2 | 058-1252971-2805 Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane. Voditelj: Kata Galić | Permeation properties of some polymers used for food packaging | 02.01.2007. - 31.12.2013. | MZOS |
3 | HRZZ-IP-2022-10-1837 2023. – 2027.: Održivi pristup u razvoju jestivih prevlaka u povećanju trajnosti svježe jadranske ribe (ActCoFISH) voditelj: Mia Kurek | Sustainable concept in ACTive edible COatings development for shelf-life extension of fresh Adriatic FISH (ActCoFISH) | 29.12.2023. - 28.12.2027. | Hrvatska zaklada za znanost |
4 | Otvoreni pristup tečajevima o pakiranju hrane za djelatnike visokog obrazovanja i firmi -FitNESS-2.0 | Food PackagIng open courseware for higher Education and Staff of companieS 2.0 (FitNESS 2) EC Project Number: 2021-1-FR01-KA220-HED-000023509; (coordinator: Gema Cornuau, France; contractor & task 1.3 leader: Kata Galić) | 01.11.2021. - 31.10.2024. | EU Erasmus+ |
5 | Otvoreni pristup tečajevima o pakiranju hrane za djelatnike visokog obrazovanja i firmi - FitNESS-1.0 | Food PackagIng open courseware for higher Education and Staff of companies (FitNESS) EC Project Number: 2017-1-FR01-KA202-037441; (coordinator: Antoine KIEFFER, France; contractor & WP3 leader: Kata Galić) | 01.09.2017. - 31.12.2020. | EU Erasmus+ |
6 | EU-FP6-INCO: Sliv rijeke Save: Održivo korištenje, upravljanje i zaštita resursa (SARIB) | EU-FP6-INCO: Sava River Basin: Sustainable Use, Management and Protection of Resources (SARIB), contractor (D. Kovaček/ K. Galić); WP 6-Dissemination leader (K. Galić) Proposal No.: FP6-509160 | 01.08.2004. – 31.07.2007. | EU |
7 | 058-1252971-2805: Istraživanje difuzije plinova kroz polimerne filmove za pakiranje hrane | 058-1252971-2805: Investigation of gas diffusion in polymers films for food packaging; MZOS – Hrvatsko-kineski znanstveno-istraživački projekt (voditelj: K. Galić) | 16.10.2007. – 31.07.2009. | MZOS – Mješovito hrvatsko-kinesko povjerenstvo |
8 | Research and Training Programme for Third Mediterranean Countries. Project 4: Materials for Food Packaging and Related Technologies (voditelj: K. Galić) | 1997 | National Research Council of Italy | |
9 | 2024. – 2027.: INTACTBioPack: PRIMA program: INTelligent, ACTive MicroBIOme-based, biodegradable PACKaging for Mediterranean food, kontraktor: Mia Kurek | 2024. – 2027. | EU fond | |
10 | 2024. – 2027.: EVOLVEPACK: PRIMA program: Design, processing and characterisation of innovative biodegradable and compostable active packaging structures to improve food safety of Mediterranean foods”, kontraktor: Mia Kurek | 2024. – 2027. | EU fond | |
11 | TP-01/0058-09: Barijerne karakteristike polimernih ambalažnih materijala | Characterization of barrier packaging materials | 21.06.2002. – 11.10.2004. | Ministarstvo znanosti i tehnologije RH |
12 | Razvoj tri grupe nutritivno bogatih međuobroka i grickalica, dobivenih klasičnim sušenjem i liofilizacijom od lokalno uzgojenih domaćih starih i komercijalnih sorti rajčice, mrkve i jabuke (voditelji: V. Dragović-Uzelac i K. Galić) | 21.12.2015. – 05.03.2017. | PODRAVKA d.d. | |
13 | Standardizacija proizvodnje i pakiranje poljičkog soparnika (voditelj: K. Galić) | Production process standardisation and packaging of Poljice's swiss-chard pie "Soparnik" | 23.12.2007. – 23.12.2009. | MPŠVG i Perun d.o.o.; Udruga "Poljički soparnik" |
14 | Osiguravanje uvjeta za istraživanje trajnosti prehrambenih proizvoda | 2014 | UNIZG | |
15 | Karakterizacija upakirane hrane za posebne prehrambene potrebe | 2015 | UNIZG | |
16 | Karakterizacija upakirane hrane za posebne prehrambene potrebe | 2016 | UNIZG | |
17 | Karakterizacija upakirane hrane za posebne prehrambene potrebe | 2017 | UNIZG | |
18 | Utjecaj ambalaže i metode pakiranja na trajnost upakirane hrane | 2018 | UNIZG | |
19 | Utjecaj ambalaže i metode pakiranja na trajnost upakirane hrane | 2019 | UNIZG | |
20 | Utjecaj ambalaže i metode pakiranja na trajnost upakirane hrane | 2020 | UNIZG | |
21 | Utjecaj ambalaže i metode pakiranja na trajnost upakirane hrane | 2021 | UNIZG | |
22 | Utjecaj ambalaže i metode pakiranja na trajnost upakirane hrane | 2023 | UNIZG | |
23 | Barijerne karakteristike i mehanizam propusnosti plinova kroz polimerne materijale | 2001 | HAZU | |
24 | Mehanizmi propusnosti plinova kroz polimerne materijale | 2003 | HAZU |
2) LPH djelatnici suradnici na projektima
BR. | Naziv projekta | Project title | Trajanje / Duration |
Financiranje/ Funding |
1 | IV-29/0058: Razvoj procesa industrijske proizvodnje i konzerviranja hrane. Zadatak: Ispitivanja korozivnog ponašanja konstrukcijskog i ambalažnog materijala u procesima prehrambene industrije (voditelj: Nada Ciković) | Development of food process and food preservation | 1981. – 1985. | SIZ IV za znanstveni rad SR Hrvatske |
2 | 1.03.04. Podprojekt: 01.03.04.02. Unapređenje tehnologije i razvoj novih proizvoda u prehrambenoj industriji, Zadatak: 01.03.04.02.08. Istraživanje odnosa hrana - ambalaža tokom proizvodnje, manipulacije i skladištenja prehrambenih proizvoda (voditelj: Nada Ciković) | New products development in food industry (Project: 1.03.04; Subproject: 01.03.04.02. Task: 01.03.04.02.08. Food-packaging interaction during processing, handling and storage, SIZ SRH, 1986-1990) | 1986. - 1990. | SIZ IV za znanstveni rad SR Hrvatske |
3 | 4-07-005: Istraživanje ambalažnih materijala za pakiranje i čuvanje hrane (voditelj: Nada Ciković) | Food packaging materials analyses | 1991. – 1995. | Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike RH |
4 | 4-07-058: Proučavanje fizičkih i termofizičkih svojstava hrane (voditelj: Tomislav Lovrić) | Physical and thermophysical characteristics of foodstuffs | 1991. – 1995. | Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike RH |
5 | 058101: Utjecaj dodataka i tehnologije pakiranja na održivost prehrambenih proizvoda (voditelj: Nada Ciković) | Factors affecting shelf-life of foodstuffs | 1996. – 2000. | Ministarstvo znanosti i tehnologije RH |
6 | 2002-061: Izrada visokoškolskog edukacijskog poslužitelja iz područja prehrambene tehnologije (P), biotehnologije (B) i nutricionizma (N), (Voditelj: Damir Ježek) | Development of a higher education web portal in Food technology (F), Biotechnology (B) and Nutrition (N) | 1996. – 2000. | Ministarstvo znanosti i tehnologije RH |
7 | 058-0581846-2810 Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Voditelj: Ingrid Bauman) | Characterization and investigation of mixing degree for powdered materials | 02.01.2007. - 31.03.2014. | Ministarstvo znanosti i tehnologije RH |
8 | HRZZ IP 09.01/279: Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine (Voditelj: Duška Ćurić) | Application of vacuum cooling in the production of foods of extended freshness and shelf-life | 2012. - 2015. | Hrvatska zaklada za znanost |
9 | HRZZ IP 2016-06: Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (Voditelj: Branka Levaj) | Innovative techniques in potato minimal processing (Solanum tuberosum) and its safety after preparation | 01.01.2017. -31.12.2020. | Hrvatska zaklada za znanost |
10 | HRZZ IP 2016-06: Primjena inovativnih metoda u praćenju proteolitičkih, lipolitičkih i oksidativnih procesa tijekom proizvodnje pršuta (Voditelj: Helga Medić) | The application of innovative methods in monitoring of proteolytic, lipolytic and oxidative changes throughout the dry-cured ham process | 01.01.2017. -31.12.2020. | Hrvatska zaklada za znanost |
11 | 13.06.1.3.37: Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula. Voditelj: Srećko Valić | 12.03.2014. – 32.12.2018. | Sveučilište u Rijeci, UNIRI | |
12 | COST Action CA19124, RETHINKING PACKAGING FOR CIRCULAR AND SUSTAINABLE FOOD SUPPLY CHAINS OF THE FUTURE, Leader: Corredg Milena; Management Committee Member: Kata Galić |
29.10.2020. – 28.10.2024. |
EU-COST | |
13 | Osnivanje Centra za transfer biotehnologije u gospodarstvo zemalja jugoistočne Europe (SEE). TEMPUS projekt UM-JEP-16003-2001; (voditelj: I. Bauman) | Creation Centre de Transfert Croate en Biotechnique et Economie Appliquee Pour SEE | 2002. - 2004. | AGRENA-ENSAR |
14 | EU-FRESHBAKE: Freshly baked breads with improvement of nutritional quality and low energy demanding for the benefit of the consumer and of the environment. Program acronym: FP6-FOOD FOOD-2004-T0 : voditelj: D. Ćurić | 1.10. 2006. - 30.11.2009. | EU | |
15 | Tehničko-ekonomsko upravljanje kakvoćom prehrambenih proizvoda. Master National AHEAD TEMPUS ID: JEP – 19068 – 2004; Vrsta projekta: CARDS 2004 Curriculum Development. voditelj: I. Bauman | Gestion technico-économique de la qualité des produits alimentaires | 2005. – 2008. | AGRENA-ENSAR |
16 | TP-02/0058-13: Integrirani postupak proizvodnje hmeljnih peleta bez prethodnog kondicioniranja hmelja, (voditelj: Vladimir Marić). | 2002. – 2005. | Ministarstvo znanosti i tehnologije RH | |
17 | TP-04/0058-19: Postupak proizvodnje pulpe za lijevanu biorazgradivu ambalažu za presadnice (voditelj: Damir Karlović) | 2005. – 2006. | Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH | |
18 | Hranidbena iskoristivost i tehnologija prerade staroga kruha –TEST 5078 (voditelj: Tajana Krička) | Nutritional and technological utilization of old bread | 2007. – 2009. | Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH |
19 | KK.01.2.1.02.0282. Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“: „Razvoj inovativnih proizvoda za povećanje kvalitete hrane“ (voditelj: Mladen Brnčić) | Increasing the development of new products and services arising from research and development activities - phase II": Development of innovative products to increase food quality" | 29.09.2020.-29.09.2023. | Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH /EU fond |
20 | Unapređenje tehnološkog postupka proizvodnje paškog baškotina (voditelj: D. Ćurić) | Optimization of production process of “Paški baškotin” | 2007. – 2009. | Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, MPŠVG |
21 | Unapređenje tehnologije proizvodnje imotske torte i produljenje roka trajnosti | Improvement of production process of “Imotska torta" | 2007. – 2009. | MPŠVG |
22 | Dadić, Ž., Dimitrov, N., Galić, K., Katalenić, M., Mijatović, I., Papić, J., Vahčić, N., Gross-Bošković, A. (2012) HAH Znanstveno mišljenje o utjecaju ambalaže na prirodne mineralne vode San Pellegrino. Hrvatska agencija za hranu (HAH), Osijek. | 2012 | Hrvatska agencija za hranu (HAH) | |
23 | Galić, K., Vahčić, N., Dimitrov, N., Gross-Bošković, A. (2012) HAH Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske. Hrvatska agencija za hranu (HAH), Osijek. | 2012 | Hrvatska agencija za hranu (HAH) | |
24 | Sinteza i karakterizacija pametnih polimernih nanočestica s nitroksidnim radikalima, šifra projekta: uniri-prirod-18-299. Voditelj: Damir Klepac | 2022. - 2023. | Sveučilište u Rijeci, UNIRI | |
25 | Analiza novih kompozitnih materijala i biljnih ekstrakata spektroskopskim tehnikama | Analysis of new composite materials and plant extracts by spectroscopic techniques | 2018 | Sveučilište u Rijeci, UNIRI |
Ime i prezime djelatnika | Titula | Funkcija |
---|---|---|
Kata Galić | dr.sc. | redoviti profesor |
Mia Kurek | dr.sc. | izvanredni profesor |
Mario Ščetar | dr.sc. | izvanredni profesor |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Trajnost upakiranih proizvoda | 239620; 39849 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Food packaging | 192020 | 4 |
Odabrana poglavlja u pakiranju hrane | 53732 | 3 |
Pakiranje hrane | 53282 | 4 |
Selected topics in food packaging | 192093 | 3 |
Shelf Life of Packaged Foodstuffs | 196345 | 3 |
Trajnost upakiranih proizvoda | 239620; 53298 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Ambalažni materijali i metode pakiranja hrane | 165614 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Pakiranje hrane (FM) | 5 | |
Sigurnost upakirane hrane (KSH) | 3 |